INTRODUCERE IN LIGHTROOM

Aplicatia Lightroom face parte din portofoliu Adobe si este fratele aplicatiei de prelucrare digitală a imaginilor, Photoshop.
SPRE DEOSEBIRE DE PHOTOSHOP,LIGHTROOM SE ADRESEAZA APROAPE EXCLUSIV FOTOGRAFILOR.

Lightroom de la Adobe a fost creat pentru fotografi, fie ei profesionisti, fie amatori proaspat întorsi din concediu cu sute de imagini care asteapta sa fie catalogate, sortat şi prelucrate. Aplicaţia de editare foto este structurată mai multe Module:

Modulul de IMPORT, cu ajutorul caruia ne putem selecta fotografiile ce urmeaza sa fie adaugate in catalogul LR.
Modulul de LIBRARY, modulul in care ne putem organiza imaginile, adauga informatie de metadata, copyright, etc si sa facem cateva corectii de imagine


Modulul de DEVELOP, este modulul in care se fac toate modificarile si editarile fotografiilor, de la corectii de expunere, balans de alb, crop, etc. pana la corectii optice si de geometrie,
Modulul de MAP. afisaza toate locatiile in care au fost facute gotografiile care contin informatii de geo-tag
Modulul de BOOK, iti da posibilitatea sa iti creezi propriul album foto.
Modulul de SLIDESHOW te va ajuta sa faci mici prezentari si diaporame.Modulul de PRINT, aproape ca evident vorbeste de la sine despre functiile de imprimare pe hârtie.
Modulul de WEB iti va face munca mai usoara cand va veni vorba de introducerea fotografiilor pe un site. Modulul de EXPORT te va ajuta sa optimizezi exportul si sa iti alegi formatul sub care vrei sa obtii imaginile editate.


Fata de Photoshop, aplicatia Lightroom este un program orientat exclusiv pe editare foto si curba de invatare a programului este mult abrupta. Structura simpla si prietenosa face acest program usor de utilizat chiar si de incepatori si in acelasi timp ofera suficiente functii pentru multumi si fotografii profesionisti.

De ce Lightroom-ul?
Indiferent ce program pentru editare foto vrei sa folosesti, ar trebui sa stii cateva lucruri despre acela. Istoria si evolutia unui anumit programelor de editare fotografica iti va spune care este cel mai practic, util sau care va fi mereu updatat si imbunatatit constant.

Daca faci primi pasi in editare, este foarte posibil sa fii tentat sa te duci catre programele simple (ex: cele vin cu aparatul foto), insa in timp vei simti nevoia de ceva mai mult si vei incerca sa le inveti pe cele mai complexe, cum ar fi photoshop-ul. Vei descoperi insa in cel mai scurt timp ca acesta, desi este cel mai cunoscut program pentru editarea foto, este greu de invatat si de inteles si poate nu esti dispus sa petrecei prea mult timp invatand.

In aceasta serie de tutoriale destinate editarii foto, vom vorbi despre Lightroom, un competitor foarte puternic dar mult mai practic al Photoshop-ului.

Pentru cine este LIGHTROOM?

Lightroom-ul este destinat acelor fotografi care nu vor sa petreaca prea mult timp editand o singura fotografie si care vor sa isi faca repede editarile de baza. Este un program destinat exclusiv fotografilor si vine cu o multime de facilitati care tin de organizarea fotografiilor, editarea, exportul si afisarea lor.

Ce este LIGHTROOM?

tutorial lightroom

Este o mixtura de programe de modificare si editare foto, gestionare a fisierelor, manipulare, structurare a imaginilor, web design, etc. Toate aceste programe vin doar cu acele parti utile pentru un fotograf si sunt structurate in module cu interfete asemanatoare, astfel incat curba de invatare sa fie foarte abrupta.

Cat de practic este LIGHTROOM?

Procesul de editare foto in lightroom este foarte fluid si intuitiv. Functiile de strcuturare si organizare a fotografillor il fac un program ideal pentru fotografii care vor sa aibe o gestiune clara a fotografiilor. Acesta vine cu functii de geotag-ing, posibilitate de export pentru web, creare de slide-shouri, galerii foto, posibilitatea structura exportul si multe altele.

Ce resurse consuma?

Scopul lightroom-ului este de a oferi un flow cat mai fluid si functioneaza pe principiul de multi task-ing , ceea ce insemna ca iti va permite folosirea simultana a mai multor procese. Aceasta functie de multi task-ing trebuie sustinuta de un calculator care sa detina suficient RAM ( 8-16gb) dar si un procesor cu multi threading cum ar fi procesoarele intel i3, i7 (i5 are functia de multi thread doar pentru laptop-uri) . Daca vrei sa afli mai multe despre constructia unui calculator pentru editare foto vezi episodul dedicat acestui topic